Vem uppskattar inte en god köttfärssås en vardags kväll. Den passar hela familjen och barnen kan till och med hjälpa med att riva grönsakerna. Det är alltid en fördel av göra barnen en del av matlagningen, eftersom jag tror att det är så dom öppnar upp för nya smaker och texturer. Dom äter också väldigt gärna det dom själv har fått vara med att laga. Laga denna goda köttfärssås och njut ihop med familjen.

  • 600 g nötfärs/ blandfärs
  • 2 st gul lök
  • 2 vitlöksklyftor, skalade
  • 2 morötter
  • 2 burkar krossade tomater (polpa exempelvis)
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk ketchup
  • 1 tsk socker
  • 2 st köttbuljontärning
  • 3 lagerblad
  • 2 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • Smör & rapsolja till stekning
  • 2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att finriva morötterna, löken och vitlöksklyftorna.
  2. Värm på smör & rapsoljan i en stor kastrull/gryta och fräs grönsakerna så att dom blir lite mjuka.
  3. Lägg i köttfärsen. Du kan välja att göra det med endast blandfärs eller att ta hälften av varje sort. Detta är en smaksak. Rör om allt.
  4. Tillsätt alla kryddorna. Timjan, oregano, salt och peppar. Fräs på i 2 minuter.
  5. Häll över burkarna med krossade tomater. Ketchup, vatten, socker och lagerblad. Koka upp under lock i 25-30 minuter.
  6. Koka pastan medan köttfärsåssen kokar.
  7. Servera med riven parmesan och lite grönsaksstavar och majs.

Föredrar ni i eran familj att äta en mer krämigare köttförssås så blanda i en burk Creme Fraiche. För bästa resultat så kan du ta lite av såsen i köttfärsåssen och blanda ihop utanför i en skål. Häll sedan över det i kastrullen.

För en vuxnare smak i köttfärssåsen kan man även ha i lite röd matlagningsvin. Men det funkar alldeles utmärkt med nån cabernet sauvignon om man har över från någon annan middag och man inte vill behöva slösa på det.